Rena snurren - nytt moment i Nya Rossberga


Nu tar vi en paus i själva anläggningsbygget och sysslar i stället med lite kringaktiviteter. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg har jag bland annat de här prylarna att ta reda på:
Vad är då det där för grejer? Jo, det är atmosfärsskapande nostalgiföremål, kända från Nostalgikalendern, från (ungefär) den epok jag försöker gestalta på min anläggning. Bilderna visar hur det såg ut i mitt stationshus innan jag satte igång bygget av Nya Rossberga. Man kan väl konstatera att alla dessa föremål riskerar att ta uppmärksamhet från själva anläggningen…

Från september och fram till dags dato har jag haft föremålen undanstuvade men nu är det dags att fixa till en lösning där de är dolda men ändå lätta att förevisa. En del-lösning för att klara detta ser vi på följande bilder från augusti i fjol.
Föremålen på bilderna är så kallade pärmsnurror. Min tanke var alltså att modifiera dessa till vad min kamrat(?) Mölle-Mats, med sedvanlig finkänslighet, kallar ”räsche-karuseller”. Dessa ska förvaras inskjutna bakom de draperiet som ska finnas under anläggningen och sedan ska de elegant kunna rullas fram vid behov.

Men först måste de modifieras. Först demonterade jag alla skivorna från stativen och sedan avlägsnade jag alla pärmstöd av grov metalltråd. Eftersom färgerna ska vara enhetliga blir skivorna utsatta för en ommålning. Innan ommålningen måste alla tvättas med målartvätt. På nästa bild ser vi skivorna stå på tork efter tvätten. (Det är alltså inte en samling radioteleskop som lyssnar efter liv i fjärran solsystem.)Nu är snurrorna målade och på plats i stationshuset.För att hindra de dyrbara antikviteterna att falla av när man snurrar på skivorna har jag monterat en uppstickande kant av masonit.Den ena av snurrorna hade bara två hyllor. Lite slöseri med utrymme, tyckte jag, och monterade därför en extrahylla längst ner. Gängad stång är en fantastisk uppfinning…
Eftersom skivorna är ungefär 65 centimeter i diameter har jag nu skaffat mig över 12 meter förvaringsutrymme bara i ”yttervarven”. På de övre skivorna kan jag nog även placera föremål längre in.

Ja, det var allt för den här gången. Nu måste jag börja förbereda min resa till MJ-mässan i Göteborg i helgen. Jag tar tåget från Hedemora klockan 06.20 i morgon bitti och åker tillbaka på söndag middag. Det var tänkt att jag skulle stå i Hobbypress monter men Jocke Sannagård har fått förhinder och kan inte delta. Jag får alltså loda omkring ensam på mässan vilket också kan vara trevligt. Jag hoppas att de läsare av den här bloggen som eventuellt finns där, ger sig till känna.
Väl mött i Göteborg!
Kommentarer

 1. Svar
  1. Tack för det, Mats! Jag tycker själv att resultatet känns lite "lugnare" efter modifieringen.

   Radera
 2. Praktiskt och snyggt. Pärmsnurrorna kommer säkert att fylla sin funktion. Vilken höjd har du valt för anläggningen? Det verkar vara ganska mycket utrymme under anläggningen när man ser vad du lyckats få in där. :-)
  Hoppas du får en trevlig vistelse i Göteborg (och att tågen går som de skall).
  /Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rälsens överkant ligger på 130 centimeter. Då bör det vara cirka 110 centimeter "frihöjd" under anläggningen.
   Jag håller tummarna inför resan i morgon att det inte blir "ersätts med buss". ;-)

   Radera
 3. Det var mycket trevligt att få träffa dig i Göteborg idag. Alltid ett par snäpp bättre att kunna språkas vid när man möts - IRL som det heter idag.

  Lösningen för praktisk förvaring av museala föremål blir ju på detta sätt väldigt bra. Lätt att få plats på liten yta och lätt att förevisa när så behövs. Tumme upp för det.

  Mvh
  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Göteborgs-träffen var väldigt lyckad med många trevliga möten.
   Nu fortsätter arbetet med anläggningen. Draperi för underdelen är nästa steg.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....