Ljus över Rossberga


Då lämnar jag frigolitskärandet för ett tag och tar itu med en del andra uppgifter. Belysning av nya Rossberga står på tur.

Morshyttan, alltså den färdiga delen av anläggningen, får sitt ljus från varmvita lysrör bakom ett draperi i taket och 10 stycken spotlightar som belyser förgrunden. När resten av belysningen i rummet släcks blir anläggningen som ett tittskåp. Nedanstående bild ger knappast rättvisa åt tittskåpseffekten. Kameran kompenserar så att effekten liksom slätas ut. Det gäller även de följande bilderna.När det gäller Nya Rossberga väljer jag att enbart belysa med klämspotar. Jag har valt IKEA:s billigaste, ”Kvart”, för 49 kronor. Led-lampan kostar också 49 kronor så totalt går en ljuspunkt på 98 kronor. Strax under tusenlappen, alltså för mina tio spotar. De är försedda med vanlig stickpropp så jag behöver inte bryta mot lagen genom att utföra ”fast installation”. I taket har jag satt upp en list där jag kan klämma fast spotarna på valfri plats. Här ser vi arrangemanget i ”lian-skedet”.Innan vi slår på spotarna tittar vi på Nya Rossberga med vanliga rumsbelysningen…..…så släcker vi i taket och tänder spotarna.Så gör vi på samma sätt med Markusbo, alltså först med bara takbelysning…….och så med spotar.Jag tänker mig att när jag visar anläggningen så börjar jag med att ha tänt enbart i tittskåpet. När jag sedan kör igång trafiken så tänder jag över Nya Rossberga när första tåget ska passera. (Belysningen över Nya Rossberga regleras med en egen strömbrytare vid körplatsen.)

Ja, så långt har jag kommit nu, men jag tror att jag ska skaffa ytterligare ett par spotar för att få det riktigt som jag vill.

Jag har också kopplat ihop all elutrustning till en och samma kabel som jag ansluter i uttaget vid dörren. Då kan jag enkelt göra allt strömlöst genom att dra ur kontakten när jag lämnar stationshuset.Vad blir nu nästa steg?
Jo, Nya Rossberga borde ju snyggas upp med en ordentlig sarg. Bara att spotta i nävarna!
Äventyret fortsätter…..


Kommentarer

 1. Snygg lösning med ”tittskåpseffekten” funderade på liknande men eftersom jag har snedtak så blir det problem med draperier! Visst har IKEA många bra grejor till vettigt pris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, IKEA är guld värd sådana här gånger. Motsvarande spotlight är säkert betydligt dyrare på "fina gatan".

   Radera
 2. du är kungen, inga tyska plasthus här inte, 👍👍👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, jag är i alla fall kungen på min egen anläggning! :-)

   Radera
 3. Intressant tema Sture. Jag har funderat länge på en lösning för min modelljärnväg utan att komma någon vart. Jag har öppet upp i nock med synliga bjälkar så det blir lite svårare att få till en bra lösning. När jag nu ser din spot-lösning trillar poletten ner. Jag kanske kan skruva fast trälister, i samma L-form som dina lister, under bjälkarna att fästa lamporna i. Jo, så får det bli. Stort tack för tipset. :-)

  Hälsningar
  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klämspotar på en L-list är ganska praktiskt eftersom man kan flytta spotarna "steglöst". Ibland kan en decimeter göra skillnad mellan skugga och belysning på en husvägg.

   Radera
 4. Dagens redogörelse av arbetena med nya Rossberga kommer mig osökt att tänka på denne legendariske folklige (för det måste man väl säga att han var, även om han inte härstammade från Rumpmasriket eller spelade syndaskynkle!?!) artist:
  http://rogerlindqvist.blogg.se/2009/august/edvard-persson-allt-ljus-pa-mig.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju strålkastarna vridbara (uppåt) så vid ditt nästa besök ska jag givetvis se till så att allt ljus hamnar på dig. Du behöver inte vara orolig, Mats. :-)

   Radera
 5. Blir riktigt bra! (som vanligt)

  En sak jag inte tänkt på men som kom till mig nu när jag såg Morshyttan delen och tryckknapparna i sargen är ju om du ska ha såna på Nya Rossberga delen också?
  Vore ju grymt med knappar som spelar ljud av kvarnen både vattnet och hur det ev låter i en kvarn och sen skulle det väl vara en smedja någonstans också eller har jag drömt det?

  Mycket kul det här och som sagt allt är av intresse, ska bli riktigt kul att se när sargen är på plats och skynket är klart. Då måste man ju säga att du kommit mer än halvvägs i denna utbyggnad. (minst)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudknappar - givetvis! Och en smedja fanns ju vid Vilvallen. Den var visserligen ett öde ruckel redan 1959 men hammarslagen ljuder förstås ännu...
   Sargen är på gång men skynket blir monterat först framme i maj. Tyget är inköpt och klart och min sömmerska har lovat att hjälpa till med fållningen men jag får ge mig till tåls till efter Valborg.
   Men "kommit mer än hälften", nja... Det verkligt tidsödande jobbet är terrängfinish, hus och arrangerandet av "situationer" lite här och där.

   Radera
 6. blir ett mycket trevligare ljus med spottar tycker jag..
  men som vanligt så köper man för få...vis av egen erfarenhet

  Roger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Roger, visst är det så. Redan på torsdag går färden till IKEA för komplettering...

   Radera
 7. Kul att se att det fortsatt sprudlar av liv bakom "Garnridån".
  Intressant att få följa den vidare utvecklingen av Morshyttan-Rossberga modelljärnväg.
  Den gamla "sanningen" om att en modelljärnväg aldrig blir färdig synes ju vara sann - åtminstone i detta fall.
  Lev väl Sture och lycka till med det fortsatta bygget!
  Tommy (SWJ)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå, Tommy!
   Kul att du hittat hit.
   Jodå, det är liv i stationshuset och det påbörjade utbyggnadsarbetet garanterar att det blir liv lång tid framöver.
   För som vi vet: "En modelljärnväg blir ju aldrig....."

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....