Nya Rossberga i Allt om Hobby


Idag ligger Allt om Hobby, nr 2, på butíkshyllorna.

I det här nummer har jag skrivit en åttasidig artikel som handlar om tankarna bakom Nya Rossberga. Artikeln kan ses som ett extrakapitel till boken Min väg till Morshyttan och som en skarv mellan boken och min blogg.
Som alltid är det roligt när det dunsar till i postlådan och man öppnar tidningen och ser sig själv i tryck. Sedan 2013 har jag, om jag räknat rätt, skrivit 14 artiklar om modellbygge åt Allt om Hobby.

Det diskuteras ibland vilka chanser det tryckta ordet har att göra sig gällande i internets tidevarv. Nätets stora fördel är ju att det kan vara rykande aktuellt. Som Frank Finnander presenterar sin trevliga Facebook-grupp ”Modelljärnväg”:

- Detta är ett flöde, en diskussion i nutid och har inte funktionen av ett arkiv där man kan sortera, katalogisera eller söka ….

Av Franks formulering kan man inse att nackdelen då är att innehållet är flyktigt. Fora och bloggar är mindre flyktiga än Facebook men trots sökfunktioner så är det ibland svårt att hitta tillbaka till det man vet att man en gång sett. Där är tidningen, på nattduksbordet eller i tidskriftstället, mycket enklare att hantera.

Papperstidningarna har det tufft idag och även Allt om Hobby hade problem under en period. Framtiden var oviss men sedan drygt ett år tillbaka har Jocke Sannagård tagit över verksamheten. Fortfarande är det en tidning som har ambitionen att täcka många hobbyområden vilket gör att det alltid finns grupper som känner sig missgynnade, modellrallare bland annat. Själv läser jag gärna artiklar även om modeller av flygplan, båtar och bilar men visst är det ju, som Jocke själv sa i ett inlägg på nätet någon gång:
- För den som absolut inte kan tänka sig att läsa om något annat än MJ, kommer Allt om Hobby inte att vara ett första val.

Avslutningsvis vill jag, som hyllar både nätet och papperstidningen, säga att Jocke har lyckats förena det bästa av dessa två världar:
Som prenumerant på Allt om Hobby får man också tillgång till ett webb-baserat digitalt arkiv av inskannade tidningar från 1966 till idag. Arkivet är dessutom sökbart. En guldgruva!!

Och nej, jag har inga aktier i tidningen….


Kommentarer

 1. Läste artikeln i AoH, mycket trevlig läsning. Stort tack för det.

  När det gäller balansen mellan de moderna medierna ansiktsbok, bloggar och forum kontra tryckta publikationer så tycker jag att du har hittat en bra kombination genom boken om Morshyttan och artiklar i t ex AoH, tillsammans med din blog och deltagande i forum. Den kombinationen blir då både kort- och långsiktig på ett sätt som annars är svårt att uppnå.

  Som du skriver så har Jocke S också lyckats med sin satsning på AoH med att utnyttja nätmedier utöver tidningen.

  Det här är nog den väg som fler borde fundera på för att föra denna trevliga hobby vidare i en värld där förutsättningarna och medlen ständigt förändras. Det innebär ju också att vi/man knyter ihop historien med nutid på ett sätt som är annars nog är svårt att göra och dessutom göra det hela lättillgängligt. Framför allt när det historiska har en tendens att försvinna när man river "för luft och ljus" för det vilda. Jag är av uppfattningen att det är genom historien och erfarenheter vi lär oss för framtiden.

  Så, keep up the good work, jag läser och njuter.

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, Peter! :-)
   Ja, det är intressant det här med gammelmedia och nymedia. Min uppfattning är att folk ibland lite för lättvindigt slänger ur sig att "allt finns på nätet". Flera gånger har det hänt att jag blivit kontaktad av folk som vill ha mera information om något jag skrivit på nätet och där jag direkt kunnat hänvisa till en "pappersartikel" jag skrivit. Då kan man ju fråga sig om verkligen ALLT finns på nätet....
   I fjol sågs vi i Göteborg, Peter. Hoppas vi gör det även nu på lördag?

   Radera
  2. Ja, om inget oförutsett inträffar så gör vi det. Jag har det i planeringen.

   Radera
 2. Jag håller med Peter. Du har kombinerat (nästan?) alla tillgängliga informationskanaler på ett riktigt bra sätt för att göra reklam för mj-hobbyn. Det som kanske utmärker lilla Morshyttan gentemot andra anläggningar är den historiska förankringen som jag tycker är fantastiskt intressant. Många modelljärnvägare avbildar visserligen en svunnen tid på sina anläggningar men jag har aldrig sett någon vara så konsekvent i sitt bygge som du. Allt som avbildats inträffade kanske inte just den 27 juni 1959 men det har i alla fall en koppling till den tid och, framför allt, plats som du avbildar. Jag ser fram emot kommande intressanta rapporter från lilla Morshyttan/nya Rossberga.

  /Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Jan! :-)
   Kul att du gillar "konceptet" med min bana. Jag prioriterar mycket riktigt de lokalhistoriska upplevelserna framför "skala-tiondelarna"... ;-)
   Jag hoppas förstås att träffa även dig i Göteborg på lördag men jag misstänker att du är på annat håll?

   Radera
  2. Din misstanke angående Göteborg är helt riktig Sture (var väl i och för sig ingen högoddsare). Jag håller just nu på att förbereda mig inför min kommande semester (som kommer att avnjutas i mitt hus Gästrikland). Har jag tur hinner jag kanske med att bygga lite på min modelljärnväg. Jag håller visserligen fortfarande på med underbyggnaden men det mesta är tillsågat i rätt bredd så nu återstår att kapa det i lämpliga längder och montera ihop de olika delarna. Tyvärr kommer det att ta lååång tid innan de roliga sysslorna kan börja (som spårläggning, husbygge, landskapsgestaltning mm mm). Nåja, den som väntar på något gott........... :-)

   /Jan

   Radera
 3. Svar
  1. Klokt beslut, Anders! :-)
   Vi ses på lördag.

   Radera
 4. Jag väntar på att det numret kommer in på Readly.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....