Stilla veckanStilla veckan går mot sitt slut och jag får konstatera att det har varit en ganska stilla vecka även i Nya Rossberga. 😒
Men alldeles stilla har det inte stått. Vi ska kika lite på vad jag haft för mig.

I förra avsnittet konstaterade vi att utrymmet för småskolan, på dess nya plats, blir lite snålt. Hur löser vi då det? Jo vi breddar helt enkelt ramverket en decimeter genom att lägga till ytterligare en ribba.....

 ...och limmar en decimeterbred cellplastremsa kant i kant mot den befintliga skivan. Här vill jag återigen slå ett slag för lågtemperatur-smältlim. Fogytorna behöver inte vara alldeles jämna eftersom limmet i sig fyller ut. Limmet kallnar/härdar på någon minut, alltså ingen väntetid. Bitarna sitter som berget men går ändå att bryta isär om man tar i ordentligt.


Nu gäller det hur jag ska placera småskolan med uthuset, samt den gamla ladan på den utökade ytan. Här har jag ställt ut kåkarna på prov. För att göra det hela lite mera spännande diagonalar jag med vägen. Jag räknar med att leda upp den över järnvägen till vänster och sedan försvinna in bakom en skogsdunge på andra sidan.

Men hur gör jag med vägen till höger? På bilden låter jag den försvinna ut över kanten men det gör den ju även på två andra ställen på Nya Rossberga-avdelningen så den varianten känns ju lite tjatig.... Om jag skulle leda tillbaka den in mot anläggningen igen och försöka få den att försvinna på något smart sätt...?
Detta tål att grunna på! (Och precis när jag ska till att publicera det här inlägget får jag en idé om hur det kanske kan lösas. Jag måste bara kolla hur utrymmeskrävande den är, men mera om detta i nästa uppdatering. )

Men det är inte bara frigolitskärning jag sysslar med.
Ibland händer det att jag lämnar anläggningen och går på gatorna i Borlänge/Falun som en vanlig man. 
I måndags blev det en shoppingrunda där jag bland annat inhandlade de MJ-relaterade grejer man kan se på följande två bilder. Fritt fram för gissningar om användningen.

Efter denna utflykt kändes det tryggt att återvända till stationshuset….

En glad Påsk önskar jag alla som följer bygget av Nya Rossberga.
Kommentarer

 1. Spotlights förstås! Man förstår att nu blir det massproduktion av garnar, men första tanken var att nån åkt in på spinnhuset! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var du snabb, Staffan!
   Och visst är det rätt. Spotlights till den nya avdelningen. Jag räknar med att det behövs fyra stycken till själva "tätorten" Nya Rossberga. Så kräver småskolan och Markusbo två vardera. Men inte nog med det - här på morgonen fick jag en idé som nog kräver ytterligare två stycken, men mera om det senare.
   Den andra bilden handlar mycket riktigt om granar. Garnet kommer i en härva som man sedan förvandlar till hanterliga nystan med hjälp av maskinen till höger. Jag måste köra igång lite ny granproduktion eftersom diverse utplacerade granar hjälper mig att avgränsa och visualisera hur det så småningom är tänkt att se ut.
   Spinnhus.... Nja, tack och lov är alla familjens kvinnor på fri fot i helgen. :-)

   Radera
  2. ser att du varit på ikea...var faktiskt själv till ikea i Haparanda
   förra helgen...köpte ikeas skensystem för spottar...som jag har montera ovanför
   mj banan...men som vanligt så köper man för få...så det blir
   till att åka en sväng till..tur att det inte är så långt...ca 13mil
   bara.enkel väg .ser att du kan använda en nystkrona också
   det är till att vara mångsidig..

   Trevlig Påsk

   Roger/Forden

   Radera
  3. Tjena, Roger!
   Jag kikade också på spotar på skena. Men när jag såg monteringsanvisningen för dylika kroknade jag. De påminde alltför mycket om att göra en kommentar på en blog, d.v.s. de kändes obegripliga..... Fastnade därför för varianten med stickpropp. :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Tack detsamma, Oscar!
   Flera utvikningar i Nya Rossberga presenteras (förhoppningsvis) på måndag.

   Radera
 3. Glad Påsk på alle.

  Sture, det extra stycke land, kan du förklara med landhöjningen. :)

  // John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, John! Vi modellbyggare kan behöva alla sorters ursäkter för att förklara missar i vårt byggande. :-)
   Glad påsk!

   Radera
 4. Nu skall det bli ljust vid varenda soffhörna och länstol i huset minsann. Verkar som att du fått tag på någo väldans intressant litteratur där nu. :-))
  Får önska Byggmäster och damerna på vift en riktigt God och Glad Påsk! Annars, du tar väl nåt gott att dricka till gubbröran och allt det andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Johan!
   Jodå, nog ska det bli ljus men det kommer nog ändå att krävas några ytterligare spotar.
   "Damerna" och jag gjorde ett intressant fynd på loppisen idag: Ett par skyddsglasögon, utgivna inför den totala solförmörkelsen den 30 juni 1954. Jag minns den mycket väl. Morsan och jag hade varit och hälsat på min farfar som låg på sitt yttersta på Avesta lasarett. När vi väntade på bussen på torget i Avesta blev förmörkelsen total. Ett minne för livet för en femåring.
   Skål på dig själv!

   Radera
 5. Det var nog bra av flera anledningar att öka utrymmet. Mer plats för landskap och möjlighet att samla fler 1959-prylar under banan!
  Glad Påsk!
  Stig, som har alldeles för lite landskap längs Kattnosa Gulmåla Järnväg

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1959-prylarna är givetvis högprioriterade.
   Det låter som en utökning även av KGJ vore något att fundera på... Kom igen, Stig!! :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....