Tips för att lyckas med blogg-kommentarer. (Igen... :-( )

"The never ending story..."





Tyvärr är det inte alla som lyckas publicera kommentarer i min blogg. Problemet har diskuterats förut och jag publicerade redan i fjol några tips som jag återigen ska länka till här nedan.

Men nu har jag fått några alldeles purfärska tips från min norske MJ-kamrat Svein. Jag fick ett mejl från honom där han berättade att han, likt flera andra, inte lyckats publicera sin kommentar. Men Svein visade sig vara väl bevandrad i datavärlden med dess terminologi och egenheter  och han erbjöd sig att undersöka vad krånglet kunde tänkas bero på. "An offer you can´t resist" som det brukar heta.

Svein var snabb i vändningarna och redan dagen efter fick jag ett mejl med tänkbara orsaker till krånglet med kommentarsfunktionen. Som Svein påpekar så kan det förstås även finnas andra orsaker, men om man har problem kan det kanske vara till hjälp att ta del av hans tankar om det hela.

Jag har fått Sveins tillåtelse att publicera hans mejl rakt av och det kommer här nedan.

Svein är som sagt själv modellrallare i flera skalor (även trädgårdsjärnväg) och har en egen intressant hemsida. Den hittar man här.

Och nu kommer Sveins mailtext och under den lägger jag in länkar till mina tidigare tips om att kommentera ett blogginlägg. Vi tackar Svein för det jobb han lagt ner och ger nu ordet till honom:


Edge og Firefox med standardinnstillinger og uten tillegg tillater fint kommentarer, men Vivaldi har problemer. Her får jeg ikke kommentert uten å deaktivere AdBlocker, samt justere personverninnstillingene mine og tillate cookies fra tredjepart.



Det kan også hende man får problemer hvis man har blokkert sporing i nettleseren. Google ønsker jo å spore alt man gjør, og hvis man blokkerer dette (eller ikke tillater tredjeparts cookies) får ikke Google viljen sin og viser da heller ikke reCAPTCHA-boksen (den antirobot-funksjonen hvor du må klikke på bilder for å verifisere deg), utfra det jeg har søkt opp og funnet av informasjon i dag.



Vivaldi er en Chromium-basert nettleser, så det er mulig de samme innstillingene også må gjøres i Chrome (som jo er et Google-produkt) og Opera.



Med disse justeringene fikk jeg fint kommentert i alle 3 nettleserne uten problemer, så det kan jo være greit å informere om. Det utelukker ikke nødvendigvis andre årsaker, men det er tydelig at sikkerhets- og personverninnstillingene i nettleseren har betydning. Jeg er opptatt av personvern og har derfor satt disse innstillingene ganske strengt for å dele minst mulig informasjon, og andre som har gjort dette vil nok også få vil få slike problemer.



Jeg har ikke testet kommentar med Google-konto, kun med navn/webadresse og anonymt, men hvis man er pålogget Google sporer de jo alt du gjør uansett, og kommentarer bør derfor ikke være noe problem.

Här kommer länkar till mina tidigare inlägg om att kommentera:

Enklaste sättet att kommentera

Att använda bloggen.

Konsten att kommentera.

Med detta hoppas Svein och jag att åtminstone några kamrater ska få sitt problem löst.

Kommentarer

  1. Då måste jag ju testa att kommentera bara för det. :)
    Denna gång genom att min identitet hämtas från mitt googlekonto.

    // Alex Ehn

    SvaraRadera
  2. Och nu testar jag igen, fast denna gång väljer jag att kommentera med inställningen Anonymt.

    Då med följande begränsning: "Kommentera från ditt Google-konto om du vill kunna hantera dina kommentarer i framtiden. Om du kommenterar anonymt kan du inte redigera eller radera kommentaren."


    EDIT: Såg nu att jag får upp en reCAPTCHA, det fick jag inte som Googelist.

    // Alex Ehn

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kort rapport från (det stillastående) Nya Rossberga.

En förebildsbyggares vedermödor...

Ofrivillig utflykt i det gröna med en Rover 90