Säsongssummering, nostalgiavdelningen.
Så var det dags för nästa avsnitt av min säsongssummering. Det blir ännu en ”långfilm”, hela 10.19 minuter lång. Avsnittet handlar  varken om tåg eller Nya Rossberga.  Nej, nu ska vi titta in bakom draperierna som döljer anläggningens nederdel.

Min modelljärnväg avbildar, som några kanske vet, hemtrakten som den såg ut den 27 juni 1959. För att öka femtiotalskänslan i lokalen har jag samlat på mig en del tidstypiska föremål, och iordningställt en så kallad nostalgiavdelning. Innan den 21 september i fjol visade jag de flesta av föremålen helt öppet, på väggar, bord och hyllor. Detta stal tyvärr en del uppmärksamhet från rummets huvudattraktion som förstås är järnvägen. I samband med utbyggnaden av anläggningen beslöt jag därför att försöka göra något åt nostalgiavdelningen.

Min vision var att föremålen skulle vara dolda men ändå lättåtkomliga. Nu ska vi se hur jag lyckats med denna målsättning. Häng med på ännu en rundvandring i Lilla Morshyttan.


Kommentarer

 1. Djäklar vilken ordning du har fått på dina grejor Sture! Bra jobbat. Gillade ide´n med barskåp :-) Vagnarna med snurrebrickorna på var oxå en bra ide. Något jag ev snor :-) Ha en fin helg! Hoppas på regn så man kan vara inne och arbeta lite :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, Anders!
   Värmeböljan håller oss modellbyggare i ett järngrepp. Men jag kan förlägga lite MJ-arbete till vår skuggiga uteplats: Grantillverkning. Mera om detta i nästa avsnitt.

   Radera
 2. Blev ännu en högtidsstund med en kopp Té, :)
  Och det är som balsam för min ordningssjäl att se hur fint det blivit och hur bra det blev under modelljärnvägen.

  Ska bli kul med del tre även om jag inte är superintresserad av granar men allt du gör brukar ju konstigt nog bli intressant i slutänden. ;)

  Att du kan börja lite smått med husen i sommar låter bra också så abstinensen inte blir för stor innan höstens arbete börjar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med granar låter nog tråkigare än det är. Jag hoppas på att du ska bli positivt överraskad av nästa avsnitt. (Kommer troligen på tisdag.)

   Radera
  2. Tvivlar inte en sekund på att jag inte kommer bli underhållen av del tre. :)

   Radera
  3. När vi pratar nostalgiprylar så måste jag ju tipsa dig och Mölle-Mats om det här youtube-klippet med en man som äger över 700 dragspel! :)

   https://youtu.be/gDUxbHIarXI

   Radera
  4. Ha, ha, Oscar, den där samlingen gick inte av för hackor. Bra berättat och bra filmat, dessutom. (Jag har tipsat Mölle-Mannen om klippet på min facebooksida.)

   Radera
 3. Hej !


  Mycket fiffigt :-)

  MvH
  Pär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Pär!
   Det är väldigt roligt att fundera ut lösningar som de som visades i dagens film. Nästan lika roligt som att bygga landskap.

   Radera
 4. Nog har du fått till det, snyggt jobbat Sture!
  Men, ingen har ju ens den enda lilla chans att låta blicken ens fladdra iväg på nåt trevligare, det är bara att snällt följa med i presentationen. :-)
  Kan detta månne falla under kategori hjärntvätt? ;-) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hjärntvätt", aj, aj, där blev jag avslöjad. Men jag kallar det "mind control". Det låter inte riktigt lika brutalt... ;-)

   Radera
  2. Tummen upp och tack för ännu några fler trevliga videoinslag från Lilla Morshyttan och "Bylenarna" .
   Inslagen blir ju klart mindre "stela" när Dogma-fotografen Anna assisterar - en extra "tumme" till henne.
   Kul att följa och se både hur landskapet växer fram och alla kluriga lösningar "runt om kring".
   Förtätningen av "Garnridån" skall bli intressant att ta del utav.
   MVH
   Tommy(SWJ)

   Radera
  3. Tack för det, Tommy!
   Jo, vid en sådan här "rundvandring" blir det mycket mera levande med en rörlig kamera. Därför väntade jag in Annas ferie-hemkomst.
   Garn-avsnittet lägger jag ut på tisdag. Ett kärt gammalt diskussionsämne bland oss modellrallare.

   Radera
 5. Jag instämmer givetvis i alla glada tillrop, och det är med viss avundsjuka man ser denna M.A.N.-cave förädlas. Jag tänker då att M står för MJ, A för Antikviteter och N för Nostalgi? Jag funderar också på om det är något speciellt du saknar i dina samlingar som kanske varit svårt att finna? Något som du drömmer om att få ha med i samlingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt uttolkning av M.A.N., Simon! :-)
   Vad gäller eventuella föremål som jag saknar så kommer jag inte på något på rak arm. Men jag lovar att lägga in en efterlysning här i bloggen om så skulle vara fallet.

   Radera
 6. Väldigt bra uttänkt för att få "nostalgoteket" både lättillgängligt och ur vägen. Draperier funkar bra ser jag. Tar till mig den iden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nostalgoteket var väldigt roligt att planera. Nästan roligare än att bygga järnväg.... ;-)

   Radera
 7. Det blev otroligt bra Sture. Allting finns inom räckhåll men stör inte intrycket av den fina anläggningen. Perfekt.

  Hälsningar
  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, Jan!
   Trodde faktiskt inte att jag skulle lyckas stuva undan alla grejer så pass bra.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....