Säsongssummering, granar i Lilla Morshyttan och Nya RossbergaMycket granskog är det i lilla Morshyttan.Skogen är på frammarsch även vid Rappens i Nya RossbergaAndra delar av Nya Rossberga är dock än så länge rätt öken-lika.I förra delen av den här säsongssummerings-trilogin var jag inne på hur anläggningsarbetet kan gå vidare i sommar utan att jag ”stökar till” i det nystädade stationshuset. Jag nämnde då grantillverkning som en lämplig sysselsättning. Hittills har jag planterat 438 granar på olika delar av den nya avdelningen men det kommer säkert att behövas det dubbla.  


Det här med granar på anläggningen är en klassiker bland modellrallare, både vad gäller tekniska lösningar och som diskussionsämne. Det tredje och sista avsnittet i min videoserie handlar om hur jag tillämpar min granfilosofi på Lilla Morshyttan och Nya Rossberga. Dessutom går vi ner i min verkstad där jag visar, steg för steg, hur jag enkelt tillverkar en ”garn”.

(Tillägg till filmen nedan: Ståltråd till granarna, så kallad elefanttråd, kan köpas här: https://www.skapamer.se/
Lämpligt garn kan vara Tuna filtgarn, kulör 3751, eller Kampes, kulör 259, se bilden!)Kommentarer

 1. Som sagt även detta var intressant även om det mesta i videon ju var "gammal skåpmat" för oss kalenderbitare som följt dig genom åren :)

  Nu är det bara kalla in barnaskaran med bi-hang och börja massproducera garnar ;)

  Glad Sommar till dig/er också!

  Ps. Tänk på att det är farligt att vara ute för mycket i solen så glöm inte att då och då gå inomhus och fila på några husmodeller ;) Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kalenderbitare", ha, ha... Nåja, vi måste ju också tänka på "nytillkomna tittare" som man säger ibland på TV.
   Och vad gäller husbyggnad NU, tror jag att du fått det hela en smula om bakfoten. Det heter ju "i syrénernas tid" och inte "i styrénernas tid".

   Radera
 2. Intressant! Kommer att försöka göra garnar :-) när jag kommer till den del av min bana som skall bli skogsparti! Om jag räknat och fattat det rätt så kommer du att ha minst 1600 granar på din bana. Om du skulle köpt dom i hobbyaffären för låt oss säga 25 :- / st så blir det 40 000:- ! Kan man ha mkt kul för ist för att lägga det på granar :-) Trevlig sommar Sture!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den uträkningen, Anders. Jag inser nu att jag med gott samvete kan kosta på mig något roligt/onyttigt för 40 000 kronor. :-)

   Radera
 3. Vilka granna granar Sture! Alltså, här sitter man fastnaglad från start och följer storögt allt som sker och sägs i filmen. Jag förväntade mig ju ett gediget hobbyarbete med massor av material, sjutton olika verktyg och lika många tekniker. Vad förvånad jag blev när det rörde sig om endast två material(ståltråd och garn) och några få verktyg. Nu först efteråt inser jag att du just visat hur man tillverkar världens simplaste modellgran för en spottstyver, och som dessutom är hur snygg som helst. Som Anders och du själv konstaterat, här kan man spara tusenlappar. Och jag håller med om att många "fuskar" när man planterar träden för glest, jag är en av dem... har lovat mig själv bättring när Tureberg väl skall lövas. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Simon, garngranarna är geniala. (Enda felet är att jag inte kommit på metoden själv...:-( )
   I massverkan fyller de ju väl sin funktion men jag får ibland intrycket av att de är lite sedda över axeln av mj-kolleger. Enkla metoder anses nog ibland inte tillräckligt "seriösa". Tur att man är kung i sitt eget rike.
   Jag kommer givetvis att noggrant bevaka trädtätheten i Tureberg vad det lider. :-)

   Radera
 4. Tack för denna vårsäsong!

  Skön sommar själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad sommar på dig själv och tack för att du tittat, säger jag då förstås. Du dyker väl händelsevis inte upp i Skövde till helgen?

   Radera
 5. Tänk vad mycket träden gör för helhetsuppfattningen. Den skog man förväntar sig blir lätt att åstadkomma på detta sätt.

  Tänkte också på hur mycket bakgrundsmåleriet gör. Det känns verkligen som man står mitt i en miniverklighet och ser ut över bygden vart man än vänder sig. Just det att stå mitt i bilden/skapelsen ökar trogenhetskänslan på ett mycket bättre sätt än om man står vid sidan om och liksom tittar på en tavla. Det blir ju också lättare för dig när du får besökare att berätta för då det på det här sättet går att få till en berättelse som tar åhöraren runt i bygden på ett mer naturligt sätt.

  Riktigt impad är jag. Bra jobbat så här långt.

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Peter!
   Ja, bakgrundsmålning runt hela gör mycket. Trots att den fria golvytan krympt på grund av utbyggnaden känns rummet ändå lite större och det måste väl bero på bakgrundsmålningen.

   Radera
  2. En mycket trevlig och upplysande videosnutt om "Garnen".
   Jag har ju tidigare bara läst och sett stillbilder på hur en sådan blir till.
   Ordstävet säger ju att en bild säger mer än tusen ord men rörliga bilder
   som denna video ger ju mångfalt mer.
   Med tanke på den stora avverkning av skog som skett i de norra delarna
   av Västmanland de senaste åren så är det tryggt att veta att "Garnridån"
   inte bara består utan även växer - håller förhoppningsvis troll och annat
   otyg borta för oss här söder om "Garnridån".
   MVH
   Tommy(SWJ)

   Radera
  3. Tack för det, Tommy!
   Och beträffande troll så tror tycker jag att de är betydligt vanligare SÖDER om garnridån. För du menar väl forum-troll?? ;-)

   Radera
  4. Får nog ge dig rätt i att forum-troll nog är vanligare söder om "Garnridån". ;-)
   Har studerat ett antal bilder på "garnskog" från din trevliga anläggning och i massverkan
   så är dessa "garnar" mkt bra. Med valfri frisering torde de vara nog så bra även i förgrunden
   - till och med bättre än de köpegranar som mj-marknaden erbjuder.
   Jag köpte ju in en del modellträd till den ännu ej påbörjade banan (SWJ) men tycker nog inte
   att de ser så särskilt naturtrogna ut. Så vem vet det kanske blir en ny "Garnridå" söder om
   "The Real Garnridå".
   MVH
   Tommy(SWJ)

   Radera
  5. Lycka till med "Nya garnridån", Tommy!

   Radera
 6. anläggningen kommer att bli "GRANdios" när den är klar....

  varma sommarhälsningar från en modellbyggarkollega ovan "garnridån"

  Roger

  SvaraRadera
  Svar
  1. "GRANdios", man skulle kunna tro att du är från Göteborg. Trevlig sommar på dig själv där uppe i i polar-trakten.

   Radera
 7. Ett stycke vacker kulturhistoria i modell.

  SvaraRadera
 8. Det var ju en föredömlig beskrivning av ett genialt enkelt arbetssätt. Tyvärr finns det inte många "garnar" i den del av Sverige som jag har tänkt avbilda (fast det hade säkert inte blivit lika bra i skala N). Tack i alla fall för en inspirerande video. Den gav ju insikten att man skall titta på enkla sätt att få det resultat som man önskar och inte krångla till det i onödan. Ha en riktigt trevlig sommar Sture.

  Hälsningar
  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, grantillverkningen är genialisk. Jag brukar demonstrera tekniken när jag har besökare här hemma och det är en säker publikknipare.
   Nu packar jag för Bankalaset i Skövde där man alltid brukar få bra idéer från MJ-kollegerna.
   Trevlig sommar!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....