Efter granarna.


Skogen breder ut sig. Den här veckan har jag tillverkat 215 granar. Enligt Anders Berntssons matematikformel:  1 gran=25 kr har jag alltså tjänat 5 375 kr.
Nya avdelningen är härmed uppe i 753 granar. Ett hundratal till och marken börjar bli mättad. Dags att börja fundera på vad jag då kan syssla med som inte påverkar sommar-ordningen i stationshuset.

En lämplig sysselsättning, en regnig dag som idag, är att surfa runt på nätet och spana efter passande figurer och tillbehör till den i sinom tid färdiga anläggningen. Här upptäcker jag att jag  bundit ris åt min egen rygg eftersom jag jobbar med så kallat forcerat perspektiv. Husen i förgrunden är alltså i skala 1:87, men för att ge en illusion av avstånd krymper jag husens skala ju längre in på anläggningen jag kommer.  Att scratch-bygga hus i olika skalor är i och för sig ingen större match, men så har vi det här med tillbehören….

I skala 1:87 är utbudet stort av människor, cyklar, bilar osv, men i andra skalor blir det magrare.
Vad jag hittat hittills är följande:
Preiser har diverse människor i skalorna 1:100, 1:120, 1:144
Herpa har några små lastbilar i skala 1:120
Noch har hästar i skala 1:120
Shapeways har en del gamla bilar i skalorna 1:120 och 1:144 men då får man måla dem själv.
N-skalan, 1:160, är mera välsorterad men dessa föremål kan jag tyvärr bara använda allra längst in.
Jakten går vidare! Tips mottages tacksamt.

Apropå andra skalor så är det snart dags att lägga upp den här 1:144-modellen på byggbordet.Här har vi lådans innehåll.Vad har nu det här med min anläggning att göra?
För den som tidigare följt mitt MJ-projekt är följande inget nytt men för ”nytillkomna tittare” kommer här en liten resumé:

Det här är banvaktsstuga 109, ”Markusbo”, belägen cirka en kilometer söder om Morshyttan.Här växte Einar Andersson upp. Einar var född 1917 och barndomskompis till min far.Einar var en duktig amatörfotograf och det är han som tagit bilden på den unga familjen Bylén, sommaren 1942.Situationen finns även återgiven på min anläggning.
På min utbyggnad kommer även Markusbo att gestaltas. Här syns området”frigolit-färdigt”Ovanför Markusbo kommer jag att hänga den färdiga flygplansmodellen. Varför det, kanske någon undrar?

Jo, så här ligger det till:

Einar Andersson blev så småningom flygmekaniker och 1947 var han med och levererade 16 stycken B17-plan till det etiopiska flygvapnet. Flygpersonalen skulle sedan fraktas hem i ett flygplan av typen Bristol Freighter. Vid Amalfihalvön i Italien kom flygplanet in för lågt och kraschade mot berget Monte Carro. Av 25 ombordvarande omkom 21, däribland Einar Andersson från Morshyttan.I och med mitt modellbyggande kom jag att intressera mig för olyckan och hösten 2016 reste jag ner till Amalfihalvön och klättrade upp på Monte Carro där man placerat ett minnesmärke över olyckan.Det är alltså ett flygplan av den typen som jag ska bygga i modell och hänga upp i taket över Markusbo. Här ser vi ett par bilder på planet i oskadat skick.Av bilderna att döma var planet silverfärgat och försett med beteckningen SE-BNG. Beteckningen fanns alltså på båda sidor av planets akterparti och på vingarna. Det går inte att urskilja riktigt hur beteckningarna på vingarna var placerade men jag tänker mig att de fanns på över- och undersidorna på båda vingarna. Någon som vet bättre besked?

Till byggsatsen finns givetvis inga svenska dekaler utan här får jag skaffa egna bokstavsdekaler i två olika storlekar. Någon som har tips på inköpsställe?

Ja, det ska bli kul att försöka få till flygplansmodellen. Man får väl spotta i nävarna och damma av airbrushen, fast jag egentligen mycket hellre målar med pensel.Slutligen en liten vy över den senaste tajga-utbredningen i Nya Rossberga.Och så förstås en tillönskan om en Glad Midsommar från ett väderlabilt Hedemora!
Kommentarer

 1. Hej !

  Både Noch och Merten har figurer i skala TT 1:120

  Glad Midsommar
  Pär

  SvaraRadera
 2. märkning av vingar....SE på undre hö vinge.BNG på undre vä vinge
  SE vä övre vinge BNG hö övre vinge


  Glad Midsommar

  Roger


  SvaraRadera
 3. Jag har också letat efter andra figurer i olika storlekar, men utbudet är relativt skralt som sagt.
  Är man fingerfärdig kan man ju försöka omforma de som finns. Kapa och klistra helt enkelt.
  Jag vet att Gissberg har gjort så, men inte för att anpassa skalan i första hand, utan för att ändra vinklar.
  Kanske det går att "förminska" eller förkorta en figur på ett liknande sätt?

  Önskar också Glad Midsommar
  Tjusig "Kransmas" förresten, hoppas han slipper paraplyet imorgon.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen, grabbar!
  Och vad beträffar paraplyet så är det skönt att kunna vara inomhus med rent samvete. :-)

  SvaraRadera
 5. Ett tips om kanske kan var användbart är Lesney Matchbox bil"modeller", de är ju i skala 1:en tändsticksask - m a o rätt kraftigt varierande beroende på vad det är för förebild som avbildas. Personbilarna är nog inte så användbara, småbilar typ Ford Anglia blir nog alldeles för stora, medan fullsize "jänkare" nog ofta är rätt nära skala H0. Men lastbilar och arbetsfordon kan nog vara användbara, även om de nog ofta behöver "förädlas" lite för att bli mer modellmässiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad missömmä pårej och de dina b t w!

   Radera
  2. Tack för tipset, tack detsamma och vi ses på tisdag.

   Radera
 6. ¨Att scratch-bygga hus i olika skalor är i och för sig ingen större match, men så har vi det här med tillbehören….¨
  Jo, vad tillbehören anbelangar så är det ju bästa med varannan vatten. :-)

  Se vad du hittar för oemotståndliga figurer och så får du väl tota ihop nån fest, samling, maskindemonstration vid de byggande de i storlek passar in. Vid de hus som inget passar har man väl då gått man ur huse till dessa samlingar.... :-)

  Asså, Gla Missssommar på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt konstaterat! Här får man gå bakvägen, så att säga, genom att först se vilka figurer man kan få tag i och sedan placera ut dem i lämpliga situationer på lämplig plats.
   Glad midsommar även till dig, Johan!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Det var en gång....

Långväggens sista sektion: Rappens.

Småskolan ställer till det....