Kontakt med Nackasändaren?

Varför är det så hög TV-antenn på det här huset?

Jo, för 1959 bodde här ett par TV-pionjärer. Det är alltså frågan om Rappens i Rossberga. Här ser vi fastigheten i frigolitstadiet.. Den ligger vid vägs ände, på min anläggning, belägen mellan småskolan och uppställningsbangården.
I huset Rappens bodde ”tant Ingeborg”. Hon hade två vuxna söner som var singlar och idrottsintresserade. Sigurd bodde hemma och Adolf jobbade i gruvan i Intrånget och var hemma periodvis på sina ledigheter. ”Pojkarna” syns på den här bilden som jag fått från Rolf Pousette.
Men hur var det nu med den höga TV-antennen?
Jo, så här låg det till:
Eftersom ”pojkarna var idrottsintresserade så skaffade de en TV till fotbolls-VM 1958. (Faktum är att jag såg VM-finalen hos dem. Det var den första fotbollsmatch jag såg och även den sista….)
Men det fanns ju annat att titta på, till exempel Perry Mason, Stora Famnen, Sigges cirkus, Wilhelm Tell, osv. Allt detta tittade man storögd på hos Rappens som alltid höll dörren öppen för nyfikna grannar.

Den höga antennen, nu då…?  Jo, Rappens låg lite illa till vad gällde TV-mottagningen. Och hur var det, det fanns väl bara en TV-mast man kunde rikta antennen mot vid den här tiden: Nackamasten? (Utredning om detta mottages tacksamt.) Hur som helst så var man tvungen att hissa upp antennen osannolikt högt. Jag vill också minnas att man var tvungen att montera staglinor för att inte skorstenen skulle brytas av i de våldsamma snöstormar som alltid rasade på 50-talet. Trots dessa arrangemang var TV-bilden rätt bedrövlig. Man kan nog säga att det snöade värre på TV-rutan än utomhus.

Helt klart är att huset är en del av både min och TV:s barndom och därför måste finnas med på anläggningen. Jag råkade bli gräsänkling nu i helgen och satte då full speed för att göra klart min påbörjade modell av Rappens. Jag ska strax visa ytterligare ett par foton på modellen.

Som vanligt när man förstorar upp sina byggen på bildskärmen ser man alla skavanker man måste justera. Huset har också ett slags plåttak och på närbild ser jag att det är alldeles för grovt återgivet.😟 I stället för att göra uppehåll och beställa en lämpligare dimension. ”tar vad man har hemma” när man äntligen har tillfälle till ett rejält byggpass. Jag står därför inte till tjänst med något förebildsfoto att gotta sig åt den här gången…
Nåja, efter några justeringar och på armlängds avstånd på anläggningen tror jag ändå att det duger. (= Får duga.) Här kommer några flera bilder, tagna med mobilen:




Jaha, och vad blir det då härnäst? Jo, till Rappens hörde också en gammal lagård som nu är helt borta. Den måste förstås också byggas i modell. Det är tyvärr ont om foton på lagården, men här har vi ett som handlar-Sven Tidén tagit, troligen på 1980-talet. Som man ser verkar den lite ”saggig” och sådant är alltid kul att försöka återge. Och när lagården är klar har jag ett ganska stort område jag kan strössla klart. Återkommer!

Kommentarer

  1. Glöm nu inte att ta bilder under strösslingen av detta område som du gjorde med Markusbo, Vi (jag) vill gärna se hur du gör dom olika momenten och skulle uppskatta om du tog dig tiden att dokumentera detta. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska försöka, Oscar, men det är inte alltid så lätt att komma ihåg... :-(

      Radera
    2. Förlåt om det lät som jag skällde på dig, det var inte meningen.
      Glömmer man så glömmer man :)

      Radera
    3. Ingen fara, Oscar. Det är ofta när man är i "the flow" som kameran blir bortglömd.

      Radera
  2. ¨Faktum är att jag såg VM-finalen hos dem. Det var den första fotbollsmatch jag såg och även den sista….¨ - Förstår dej, det var ett rent h_ls_k_ att veta vad som var boll och vad som var snöflinga i rutan, så det tog ALL must och intresse av dej.... :-/

    ¨rikta antennen mot vid den här tiden: Nackamasten¨, - nää, det var antingen mot Lappo eller Kronoby masten det gällde! :-)

    ¨= Får duga¨ - hmmm, HEEELT säkert på dee?? - Serru, nu ska de väl inte bli nåt jädrans fuskas här? :-p
    För annars blev det nog riktigt bra!! :-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå, Johan! Kul att höra av dig.
      Ja, inte undra på att man blev lite insnöad med en sådan uppväxt.... :-(
      Så var det det här med fusk, igen. Ja, som jag skrev så är jag väl det här inte något av mina bättre byggen, men det såg faktiskt riktigt skapligt ut på byggbrädan. Inget medvetet fusk direkt, men nog skulle jag göra taket på lite annat sätt om jag skulle bygga huset igen. (Men det ska jag INTE.)

      Radera
  3. Bra kåk i vanlig ordning, Sture! Lite rost o flagor hör till och ger liv i bygget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, om man ser sig omkring så är nog de flesta kåkar INTE nymålade. En och annan skavank finns nog.

      Radera
  4. Fint som vanligt Sture. Jag tror inte man märker att plåttaket har blivit för grovt återgivet men jag undrar lite över färgen. På bilden med ladugården ser taket mer metallgrått ut och inte grönt som på din modell men det kanske ändrades under årens lopp (jag vet inte när foto är taget). Oavsett vilket är det mycket bra byggt. Extra pluspoäng för de rostiga stuprören och hängrännorna.

    /Jan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färger är knepiga, Jan...
      På det gamla 80-talsfotot får jag känslan av att den gröna färgen är lite urfrätt på själva fotot. Tittar jag på originalets tak idag är det svagt grönfärgat och väldigt rostigt. Jag har helt enkelt extrapolerat dagens tak tillbaka till 1959 och då gjort taket mindre rostigt och mera grönt. Svårt att säga dock om det blev "lagom".
      Intressant, Jan, det du tar upp om färg och form. Att bygga modeller handlar ju om att skapa en illusion. Jag tror att ögat ofta(st) föredrar rätt färg framför rätt form. Jag såg ett bra exempel på detta någonstans på nätet. Någon hade målat en tysk rälsbuss i Y6-färger och det tog en bra stund innan jag noterade felet. Man kan också vända på det hela och undra hur man skulle uppfatta en Y6:a målad som en tysk rälsbuss. Knappast som svensk, tror jag. Här är nog färgen definitivt överordnad felaktigheten i form. Detta gäller förstås inom rimliga gränser.

      Radera
  5. Snygg kåk...du har tagit fram/fångat det som sticker ut ...alltså det man ser på ett hus vid första ögonblicket..
    stången till tv antennet tex...det är sånt tror jag dom flesta kommer att uppmärksamma..
    och inte färgen och grovleken på själva taket....sen att det finns en historia bakom längden på
    själva stången,,,det är det som gör det hela så kul/roligt

    Ps:du ser vad mycket man hinner om man får vara utan "Chef"....he.he

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha, Roger, men hon har stor förståelse för min byggiver så jag får ändå vara nöjd.

      Radera
  6. PS:glömde underteckna min komentar

    Roger/Forden

    SvaraRadera
  7. Det är väl bra med en "Chef" som förstår vad man håller på med....
    dom vet ju vars man är...så säger min fru i alla fall...

    Roger/Forden

    SvaraRadera
  8. Trevlig/intressant läsning som vanligt Sture. Först när jag såg tv antennen tyckte jag att det inte såg riktigt "skalenligt" ut. Men när jag läste vad du skrivit så förstår jag varför den var så lång. Gräsänkling? Hur bar du dig åt? Jag försöker få iväg ekonomichefen allt som oftast men misslyckas. Fast nämner jag Ullared så pyser hon iväg :-) Dyrt blir det...
    hlsn från Änglabanan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min fru och dotter var iväg till vår stuga för att åka skidor. Tyvärr blev det tajmat så att det snarast blev vattenskidor... :-(
      Jodå, antennen är förstås mera en karikatyr än en skala-avabildning. Man är ju kung, vet du... ;-)

      Radera
  9. Helt klart nackamasten som gällde på den tiden, VHF kanal 4, väldigt stor antenn. Jag lägger ut ett foto av motsvarande antenn, som satt på taket på stationen, som kommentar till ditt FB-inlägg.

    SvaraRadera
  10. Här var det klara besked med kanalangivelse och allt.! Tack, Per Arne!
    Kul med bilden på antennen på fejjan. Jag ser att jag måste fixa en smäckrare och "spretigare" antenn till Rappens. Tur att jag varit förutseende och konstruerat ett antennfäste där antennen är lätt utbytbar. (Min antenn på Morshyttans stationshus vill jag minnas är smäckrare.)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En förebildsbyggares vedermödor...

Ofrivillig utflykt i det gröna med en Rover 90

Ett freudianskt felbygge?