Det är vägen (och mjölkbordet) som är mödan värd.Ja, då var storhelgerna över och det är dags att börja ägna sig åt Nya Rossberga igen.
Fast jag måste erkänna att jag faktiskt inte helt kunde låta anläggningen vila fast det var jul….
Man kunde ju ändå tänka lite på markanvändningen. Dra upp lite linjer för diken och sådant...

Sagt och gjort! Till min hjälp tog jag ett par skärmdumpar från den utmärkta sajten kartbild.com där man till exempel kan välja årtalet 1960. (Tack för tipset, Kent Gustavsson) 

Jag upptäckte direkt att jag missat Risbergs potatisland, vilket jag här markerat med en fyrkant av eltejp.Men när jag stod där och tittade fick jag plötsligt en idé om det område här nedan som avgränsas av järnvägen, två vägar och sargen på följande bild.Jag har tidigare funderat lite på vad detta område ska innehålla. Eftersom det kommer att ligga närmast betraktaren är det lite synd om det bara ska vara ”anonym” åkermark. Det vore ju roligare om man kunde få dit något mera blickfångande. Men nu fick jag som sagt en idé, men för att förverkliga detta var jag tvungen att hyvla av lite av terrängen upp mot banvallen. Vilken tur att man inte bygger i gips!När nivån mot banvallen är nedhyvlad till lagom höjd tar jag ner sektionen i verkstaden. Dags att attackera resten av terrängen med ”knogjärnet”.Vad är det då jag vill åstadkomma? Jo, vi tittar på motsvarande område, dvs där vägen korsar Näsbanan, på kartbild.nu.Här har jag lite förklarande text:Som synes går en blåmarkerad väg in till höger, strax innan järnvägsövergången. Det är alltså den första delen av denna väg jag ska anlägga.

OK, efter att ha raspat ur landskapet för vägsträckningen, limmar jag dit en vägbana av cellplast på samma sätt som jag gjort på övriga vägar på anläggningen.Det här ska vara en liten väg där vegetationen tränger sig på och det växer lite gräs i mitten av vägbanan. Så här blev det efter en första omgång vegetation.  Vegetationen kan behöva lite urgallring och lite justering av färgtoner men det väntar jag med ännu ett tag.Här ser vi den nyanlagda vägen på anläggningen. Området närmast betraktaren kommer genom vägen att få mera liv.Men det är inte bara själva vägen som ska ge liv. Vid pilen har jag tänkt placera ett sceneri som jag länge velat gestalta men hittills inte funnit någon lämplig plats för, nämligen det här:
En typisk företeelse i 50-talets Rossberga: Mjölkbilen som kom varje dag. En lastare åkte på flaket mellan mjölkborden, i ur och skur. Brr… ( Bilden är ”lånad” från Bygdeband. Länken har ni här. Hoppas jag inte gjort mig skyldig till något upphovsrättsbrott nu..)


Ja, det var den nya idén som upptog en del av helgledigheten. (Vilken av byns bondgårdar som detta mjölkbord betjänade, är dock en fråga för framtida forskning att besvara...)
Nu gäller det bara att få tag på en lämplig lastbil (Mölle-Mats, ser du det här?) och lämpliga mjölkkrukor. Jag har en del mjölkkrukor på Morshyttan-avdelningen men jag har alldeles glömt var jag fick tag i dem. Några tips?

En annan MJ-relaterad händelse under julen var att jag fick ett besök. Det var Möllevisionens flygande reporter, den till niträknare nyligen omvände Mölle-Mats som, försedd med ett antal halvmeterlånga personvagnar, nedlät sig till att besöka min grovt tillyxade anläggning.

Besöket resulterade i nedanstående fyra filmer. Tittare med ”bristande förkunskaper” när det gäller tonläget på internet kanske känner sig en smula frågande efter att ha sett filmerna.  Därför vill jag här komma med samma förtydligande som jag gav en undrande tittare på Facebook:

Ironi är en svår konst, särskilt på nätet. Jag kan förstå om man blir lite undrande efter seriens fjärde avsnitt och då vill jag säga så här:

 -  Idag är det ganska vanligt att nätet används som en plattform för att, i tid och otid och i de mest skilda sammanhang, framför sina politiska åsikter. Ofta är dessa ”åsikter” bara ett utspyende av förakt. Förakt för invandrare, förakt för kvinnor, förakt för politiker, förakt för jämlikhet, förakt för journalister, förakt för miljöfrågor osv. Om man då låter förstå att man själv är av en något annan mening, löper man genast risk att bli misstänkliggjord att vilja förhärliga diktaturerna i gamla kommuniststater. Min högst frivilliga medverkan i Mölle-Mats ironiska filmsatir ska ses i ljuset av detta.

Min förhoppning är att 2019 ska bli ett år då man mera utnyttjar nätets fantastiska möjligheter till trevlig samvaro än till att föraktfullt låta sin galla flöda över personer och företeelser man inte råkar gilla . 

God fortsättning på 2019. 


Mölle-Mats våldgästar, del 1    https://youtu.be/mInnm48oOnI


Mölle-Mats våldgästar, del 2    https://youtu.be/qAX5MX4OJZ8  


Mölle-Mats våldgästar, del 3    https://youtu.be/u0VMiDH9Wsg


Mölle-Mats våldgästar, del 4    https://youtu.be/jGByqIr84ec

Kommentarer

 1. Tack Sture och MM för några väldigt trevliga och intressanta filmer som mynnade ut i en av de absolut roligaste filmupplevelserna jag haft under 2018. Film #4 då det väl 3 meter långa tågsetet rullade in till Morshyttan till tonerna av den mäktiga sovjetiska manskören var helt utan motstycke. Skulle gärna sett mer av detta. Bra gjort, båda två. Och här fick jag dessutom ett uppslag som jag själv ska försöka göra verklighet av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stehn för det fina omdömet, och kul om vi lyckades inspirera till nya "hyss" även på andra håll! :-)
   Den absoluta höjdpunkten i vårt videotilltag i mina ögon är ändå inte när tåget med de lååååånga sovjetiska sovvagnarna rullar (nå, hoppar då p g a den alltör snäva dåliga rälsläggningen i S-kurvan) förbi Markusbo och vidare in på Morshyttans station, utan den förnöjsamma min som Sture visar upp medan den sovjetiska nationalhymnen ljuder - där satt den!!!
   Och till Sture, jag noterar behovet av en Volvo "rundnos" - men tror att det är en modell som det blir svårt att få tag på. Jag ska rota i mina gömmor, jag blir inte förvånad om jag råkar hitta typ en obyggd byggsats där - men törs inte lova något på förhand.

   Radera
  2. Tack Stehn! Kul att filmerna inspirerar. ;-)
   Mats, jag håller tummarna för att ditt letande efter rundnosbyggsatsen krönes med framgång. Jag antar att priset blir humant efter min skådespelarinsats i filmseriens del 4? ;-)

   Radera
  3. Såg just på Fejjan att mr H0-lastbil himself, don Håkano, redan hittat en lämplig Volvo rundnos till dig - jag visste inte att de fanns som färdigmodeller (men jag är väl inte primärt intresserad av gamla lastbilar, det är väl personbilar från 50-80-talen som är min kopp thé).

   Radera
  4. Tack för en kul filmserie...Tycker faktiskt ärligt att den Ryska nationalhymnen
   har lite stuns o kraft i sej...jämfört med vissa andra nationalhymner
   alltid kul med lite "hyss"..
   mjölkpallar fanns förr vid varje gård som hade mjölkkor..
   är vad jag minns från min barndom..sen att några gick ihop
   om en mera central,,,kan nog hända,men inget jag minns i alla fall
   kanske ett ålderstecken...minnet alltså....
   nätet skall man använda för att ha en trevlig samvaro på..
   politik o annat tjafs det får man nog utav i tidningar o tv..
   att Mölle-Mats var niträknare visste jag inte,,he,he

   Roger/Forden

   Radera
  5. Tack för att du tittar, Roger!
   Jodå, Mölle-Mats har konverterat från "gladbyggare" (hmm.. man kanske skulle säga "icke-byggare") till niträknare. Allt för att kunna förolämpa mig och min anläggning...:-(
   Och visst, i MJ-grupperna satsar vi på trevlighet i stället för förgrämd taskighet.

   Radera
 2. Finns nog i Luleå,mj-hbby experten Slab

  SvaraRadera
 3. Kvällen räddad för mig Sture och Mats! Det blir en kväll med koll på era 4 filmer! Ekonomichefen kan kolla på sina matprogram så ser jag på era filmer! Vet i tusan om man inte skall ta en grogg till dessa? Önskar er ett gott 2019!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas filmerna var till nöje och att groggen smakade, Anders. Själv hällde jag nyss i mig julens sista glöggskvätt.

   Radera
  2. Hej
   God fortsättning till alla.
   Det här var en fin serie.
   Volvo'en kan bliv svår att hitta, men tror här er en, men prisen ?

   https://www.tradera.com/item/180711/333957205/lastbilar-7-st-lite-annat

   John/GammelDansken

   Radera
 4. Kul att ni gillade vårt lilla videohyss, gubbar! Jag behöver väl inte säga att vi hade buskul när vi filmade det där!
  Men när det gäller mitt "glad-" resp "icke-byggande" så vill jag erinra om att jag för tre år sedan var fullt i färd med gladbyggande (med vissa inslag av "niträkneri" med vissa detaljer) av ett par muntert sorte danske damplokomotiver - och därtill en norsk Stortysker - baserade på ett gäng Italeri plastbyggsatser samt ett gammalt Märklin-lok! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mats det var för 3 år sedan !!!! Nu då ????
   det är alltid kul med "hyss" ...huvudsaken är att man har kul


   Roger/Forden

   Radera
  2. Ja, som sagt, det var för tre år sedan..... ;-)

   Radera
  3. Tja, jag har väl bl a ägnat mig åt att vädra vagnar sedan dess (det finns det fler som skulle behöva göra!!! :-) ) ...

   Radera
  4. Kan undra vilka detta "fler" syftar på.....?

   Radera
 5. Hej !

  Det finns mjölkannor bla här
  https://www.eurohobby.se/skala-h0/utsmyckning-h0/mjolkkannor-20-st
  och här
  https://www.conrad.se/p/busch-1145-h0-mjoelkkannor-med-tillbehoer-499350

  God fortsättning önskar
  Pär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen, Pär.
   Nu ska Rossberga inte behöva bli "torrlagt" på mjölk. :-)

   Radera
 6. Underbar filmserie Mats och Sture, ni bjuder på er själva som vanligt. Bygget blir också fint som vanligt.
  Men hade du inte redan en scen med mjölkkannor? Eller det var en annan mindre installation förresten, där du var inblandad också, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå Simon, helt riktig iakttagelse. Jag har två mjölkbord på Morshyttan-delen. Vid det ena lastar vi på mjölkkrukor på en Folkvagn och vid det andra står en GDG-buss. Att dessutom parkera en mjölkbil där skulle bli "too much", så nu blir det ett mjölkbord enkom för en mjölkbil. Och trakten var ju fullkomligt nedlusad av mjölkbord på 50-talet.

   Radera
  2. Trevlig blogg, Sture! Och föredömligt pedagogisk, vad annat kunde förväntas?

   Och skön underhållning med mästerregissören/producenten från Ransvik med omnejd.

   Radera
  3. Tack för det, Svenne! :-)
   Nytt bloggavsnitt kommer inom kort.

   Radera
 7. Hej Sture! Jag fick tag i ritningar på både mjölkkannor och bord till dessa för en dryg månad sen så jag kan 3D-printa dom till dej om du vill! Som lämplig lastbil kan du nog ändra en gammal Opel Blitz från 40-talet eller däromkring om du inte får tag i nån Volvo med rundnos, eller vad du nu vill ha!
  Jag bjussar gärna på några kannor med mjölkbord till om du vill! Bara kul att ha med dej och Mats att göra! Ni låter er humor och framåtanda förgylla denna fina gamla hobby på ett vis som väcker inspiration åt många på ett högst underhållande vis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina vänliga ord om Mats och mitt "tramsande", Mikael! :-)
   Tackar på förhand för dina 3D-utskrifter. Jag har ingen som helst erfarenhet av den tekniken så det ska bli spännande att se.

   Radera
 8. Eftersom jag varit mer eller mindre off-line sedan mitten av december får jag väl börja med att önska alla en god fortsättning på det nya året. Idén med en mjölkbil är riktigt bra Sture. Jag är ju lite yngre (nåja, allting är ju relativt) men även hos oss fanns ett mjölkbord som var placerat vid brevlådorna en bit från vårt hus på den skånska landsbygden. Skall bli kul att se hur det blir i modell. Filmerna skall jag avnjuta i min soffa i lugn och ro i kväll. Som vanligt ser jag med spänning fram emot kommande inlägg i din blogg.

  /Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka "online", Jan!
   God fortsättning även till dig!

   Radera
 9. Alla vägar bär till Rom..., eller är det nån av dem som gör det? Nu finns det då vägar att i alla fall välja bland i Rossberga. :-))

  Det mest röda-röda som politiker Byle'n och politiker Ekberg presenterade i filmerna var väl ändå Mazzes tröja. ;-))
  Trevligt att se hur jobbet framskrider där i stationshuset, gott jobbat!

  Gott detta år och Skål gubbar!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....