Att bygga uthus. Några funderingar...Det har varit stillestånd i byggandet i en vecka på grund av familjeumgänge och värmebölja. För första gången på sju år har jag faktiskt badat kallbad några gånger.

Men nu är tydligen den värsta värmeböljan över och då är det dags att ta nästa steg vad gäller Markusbo: Matkällaren och uthuset.På vårvintern, innan snön helt försvunnit, hade jag vägarna förbi och gjorde då en spontanvisit vid Markusbo. Lågskor och snö var dock ingen lyckad kombination så jag beslöt att återvända när våren kommit ordentligt, men innan löven slagit ut. Vilken felkalkyl! Det blev ingen vår utan det blev sommar direkt och mitt besök blev ogjort och är så fortfarande. Nu står mitt hopp till en lång, sval och lövfri höst när man kan ströva där utan att få värmeslag, myggbett, fästingar och ormbett.


Jag vet sedan tidigare att den enda byggnad som finns kvar vid den gamla banvaktsstugan är matkällaren.  Den skulle jag kunna mäta upp och fotografera ordentligt och min avsikt var också att göra detta under våren…
Nåja, matkällaren är ju inte det mest avancerade av byggen och jag har den också på en videofilm från december 2013. Ur den filmen har jag hämtat följande bild och jag tror faktiskt att jag kan bygga en godtagbar matkällare bara utifrån den.Vad gäller uthuset så blir det lite marigare. Den enda bild jag har där uthuset är med är nedanstående. Inte så mycket information i den annat än att uthuset förefaller högt och förhållandevis stort.Marigt, visst, men samtidigt har man ju, i och med faktabristen, rätt fria händer. Oseriöst, kanske några tycker, men känsliga personer kan ju sluta läsa här. Jag är bara ute efter att försöka åstadkomma en trolig bild av det gamla Markusbo. Inte att erövra en doktorshatt.

Utifrån en del googlande och utifrån min egen erfarenhet av uthus på landsbygden har jag gjort mig en inre bild av hur uthuset vid Markusbo skulle kunna ha varit beskaffat. Och för att studera ett gammalt uthus behöver jag faktiskt bara gå utanför dörren och titta på vårt eget. Det ser ut så här:Dörrarna, från vänster till höger går till:
Dass, vedbod, matkällare och tvättstuga med vindstrappa.
Huset är relativt högt, som synes, och om vi tänker bort den tillbyggda ”trafikrestaurangen” så ser vi att gavelns enda fönster sitter uppe på vindsvåningen. Även uthuset vid Markusbo verkar ha ett fönster högt upp på gaveln.

Nå, vad får nu det här för följder vad gäller min modell av uthuset?
Jo, troligtvis så innehöll även Markusbo dass, vedbod och tvättstuga. Matkällaren var dock som vi sett, en separat byggnad. I banvaktsstugornas uthus fanns också ett utrymme för verktyg, rälsspikar, knalldosor m.m.

Då är det väl bara att göra en ritning och sätta igång att bygga, då?
Hm..., det var en sak till…..  För att få lite variation bland taken känner jag en oemotståndlig lust att förse uthuset med ett pärt-tak. Hur förebildsenligt är då detta? Nja, fotografiet ger knappast något klart besked om takbeklädnaden. Jamen, hur vanligt var det då med pärttak på järnvägens byggnader? Jag hittade en sajt med följandelydelse: 
Västra stambanans banvaktsstugor täcktes "med tegel, spån eller, i undantagsfall, med skiffer". Tja, då är det väl inte omöjligt att även ett uthus i Morshyttan fick spåntak?

Ytterligare en sak som fotografiet påminner mig om: Längst till höger i bild finns en byggnad som med största sannolikhet är ett dressinskjul. Därmed är antalet byggnader på den nya delen (hittills) uppe i 30.


Inför det fortsatta arbetet med Markusbo, står jag ibland och tittar ut över den provisoriska sektionen med min Bristol Freighter svävande i skyn.Jag slås då av tanken att jag med hjälp av mina nyvunna färdigheter i flygplansbyggande, och  med min lampa från Nostalgikalendern 2017, skulle kunna bygga ett diorama med aktualitet för sommaren 2018. Se bara följande lilla filmsnutt. (40 sekunder):

Kommentarer

 1. Hei Sture, Om marken ikke er høyere under uthuset en for boligen så vil jeg også mene at uthuset har to etasjer. Kanskje et verksted øverst. Jeg ville også tro at forrådet for jernbanen ville være i dressinskuret.
  Om du lysner et utsnitt av uthuset så kommer frem noen detaljer som minner om vinduer også¨på langsiden i øvre etasje. fotoet er suddigt så ikke en enkelt å avgjøre.
  Terje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå, Terje!
   Nej, jag tror inte att marken är högre där huset stod. Det är det jag skulle vilja åka dit och kolla. Troligen har huset två våningar, liknande det som står i vår trädgård.
   Jag har förstorat upp bilden och gjort den ljusare och då tycker jag, precis som du, att det verkar vara någon sorts fönster även på långsidan.

   Radera
  2. Akta nu, att du inte lekar med elden.

   //John

   Radera
  3. Men, som en kompis konstaterade, Morshyttans borgarbrandkår behöver bara dra ur sladden..... ;-)

   Radera
 2. det är inte så att Markusbo uthus står på din tomt...he he
  skall bli kul o se din variant på ett "pärt tak"...pärt för pärt eller ??


  Roger/Forden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, nä, Roger! Jag tänker inte ägna mig åt något självplågeri och lägga pärt för pärt. Här blir det nog bara en stiliserad variant med fransiga pappersremsor.

   Radera
 3. "Kung i sitt eget rike" det är sen gammalt Sture!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp,det är vad som gäller, Oscar!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sista huset. (I alla fall på ett tag…)

Strösslingen påbörjad. Markusbo (nästan) färdigt.

Nu ska hela rasket rivas....